Friday, March 27, 2009

10 JENIS SOLAT YANG TIDAK DITERIMA ALLAH S.W.T


10 Jenis Solat Yang Tidak Diterima ALLAH S.W.T.

RASULULLAH S.A.W. bersabda bermaksud: “Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat, dan barang siapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya.”


Rasulullah bersabda: “10 orang solatnya tidak diterima oleh ALLAH S.W.T., antaranya:

1. Orang lelaki solat sendirian tanpa membaca sesuatu.


2. Orang lelaki mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.

3. Orang lelaki menjadi imam, padahal orang menjadi makmum membencinya.


4. Orang lelaki melarikan diri.


5. Orang lelaki minum arak tanpa mahu meninggalkannya (taubat).


6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.


7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tetapi tidak menutup aurat di luar solat.


8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.


9. Orang suka makan riba.


10. Orang yang mana solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar.Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: “Barang siapa solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan ALLAH dan jauh dari ALLAH”.Hassan berkata: “Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal buruk”.Maksud hadis Rasulullah S.A.W. “Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya”. Kita disarankan supaya mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun ketika azan berkumandang (sila rujuk tazkirah sebelum ini).Maka dengan itu wahai saudara-sadaraku,marilah kita renung kembali adakah solat yang yang kerjakan selama ini benar-benar seperti solat Rasulullah S.A.W.? Kerana sabda Rasulullah S.A.W. “Solatlah kamu sebagaimana kamu melihat aku bersolat”.


InsyaALLAH di lain kesempatan kita akan membicarakan tentang ciri-ciri solat Rasulullah S.A.W. Terdapat 3 ciri-ciri utama dalam solat Rasulullah S.W.T.

Buat pengetahuan para ibu bapa dan adik-adik sekalian, ketiga-tiga ciri inilah yang menjadi keutamaan dalam setiap program anjuran kami.Wallahu a'lam

No comments:

Post a Comment