Wednesday, October 28, 2009

LUAHAN SEORANG ANAK

Di sini, pihak pengurusan ingin berkongsi luahan seorang anak yang menghantar email kepada kami bagi meminta nasihat dan pandangan. Bukan niat kami untuk membuka aib tetapi sebagai pengajaran kepada kita semua terutama ibu-ibu/ayah-ayah/adik-adik yang sudah menjadi sebahagian dari keluarga TRI ANGLE VISION LEARNING CENTRE.... Insya-Allah!Assalamualaikum. .

Saya anak sulung dari 7 adik beradik dan sudah pun berumah tangga...
baru-baru ni ibu bagitau pasal ayah tengking dia sebab ibu nak mintak duit belanja..
buat pengetahuan sekalian ayah dan ibu berkongsi perniagaan menjual lauk pauk...setiap hari keuntungan di bahagi sama rata..tapi masalahnya semua perbelanjaan di rumah ibu yang kena tanggung...ayah langsung tak ambil peduli pasal tanggungjawab dia pada keluarga...sampaika n ibu tak dapat menyimpan..sedangka n ayah tiap-tiap minggu simpan duit kat bank..
walaupun ayah sudah tua(64)tapi hasil pendapatan dia sepatutnya kena la belanja untuk keluarga...kee disebabkan dia dah tua..dia tak payah bagi duit belanja...bukannnya nak mintak byk pun ..ikut kemampuan jeee...semua nie bermula sejak saya berhenti kerja 3 bulan lepas..sebelum nie saya hantar rm400 sebulan ke ibu untuk perbelanjaan sekeluarga.. .dapatla meringankan beban cket...itu satu hal..
lagi hal pasal adik saya yang sorang ni duduk ngan saya masih belajar di tingkatan 5..
sejak dia kat cni..ayah xambil berat pun pasal duit belanja ke...saya tak kisah kalau masih bekerja..
hal lain pulak..pasal ayah tak tegas mendidik kami dalam hal agama..dia menjaga solat 5 waktu sejak saya kecil..tapi. .ibu,dan adik beradik lain kadang-kadang je sembahyang.. ibu sembahyang malam jumaat dan hari jumaat jee.. risau sangat kalau pikirkan masalah keluarga saya ni..ayah tegas dalam bermacam hal..tapi bab agama dia tal ambil kisah pun,,,seingat saya..sejak saya kecil ayah atau ibu tak pernah pun ajar atau pun suruh sembahyang.. .namun kami tetap bersyukur kerana ayah hantar kami ke sekolah dan mendapat pendidikan agama..

Ya Allah ku mohon petunjuk dan hidayah mu buat kami semua...aminn. .

apa patut saya lakukan..?

Anak Sulung,
Siti Faiza Lakibul <*************@ yahoo.com. my>

No comments:

Post a Comment