Friday, December 25, 2009

SIAPAKAH????
Siapakah orang-orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah mereka yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah dia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman A.S.


Siapakah orang-orang yang manis senyumannya?

Orang yang manis senyumannya ialah mereka sewaktu ditimpa musibah ujian dari ALLAH S.W.T. lantas mereka berkata "inna lillahi wa inna ilaihi rajiuun", lalu berkata "Ya ALLAH sesungguhnya aku redha dengan ketentuan-MU ini" sambil mengukir senyum.

Siapakah orang-orang yang kaya?

Orang yang kaya adalah mereka yang sentiasa bersyukur dengan apa yang ada dan tidak pernah lalai dengan nikmat dunia yang sementara ini.

Siapakah orang-orang yang miskin?

Orang yang miskin adalah mereka yang tidak pernah puas dengan nikmat pemberian ALLAH S.W.T. yang sementara ini dan sentiasa sibuk untuk menambah harta kekayaan.

Siapakah orang-orang yang rugi?

Orang yang rugi adalah mereka yang sudah menginjak usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan kebaikan.

Siapakah orang-orang yang paling cantik?

Orang yang paling cantik adalah mereka yang paling sempurna akhlaknya.

Siapakah orang-orang yang mempunyai rumah yang paling luas?

Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah mereka yang mati dengan membawa amal-amal kebaikan di mana kubur mereka akan diperluaskan oleh ALLAH S.W.T. saujana mata memandang.

Siapakah orang-orang yang mempunyai rumah yang paling sempit lagi terhimpit?

Orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi terhimpit adalah mereka yang mati tidak membawa amal-amal kebaikan, lalu kuburnya akan menghimpitnya.

Siapakah orang-orang yang mempunyai akal?

Orang yang mempunyai akal adalah mereka yang bakal menghuni syurga ALLAH S.W.T. kelak, kerana telah menggunakan akal semasa di dunia untuk menghindari siksa neraka.

Siapakah orang-orang yang sombong?

Orang yang sombong adalah mereka yang lalai dari berdoa dan memohon kepada ALLAH S.W.T. seolah-olah dia memiliki kekuatan dan mampu mengurus dunia sendirian.

Siapakah orang-orang yang bakhil?

Orang yang bakhil adalah mereka yang liat untuk berselawat kepada Junjungan Besar Kekasih ALLAH S.W.T. Nabi Muhammad S.A.W.

Siapakah orang-orang yang kedekut?

Orang-orang yang kedekut adalah mereka yang membiarkan semua nasihat-nasihat tentang agama ALLAH S.W.T. ini begitu sahaja, malah tidak disampaikan pula kepada saudara-saudaranya yang lain.

Sabda Junjungan S.A.W.

"Sampaikanlah dariku walau satu ayat".

No comments:

Post a Comment