Friday, February 19, 2010

KISAH SUSU IBU (SEMPURNANYA ISLAM)

Assalamualaikum warahmatullah, kami ingin berkongsi satu kisah yang sangat menarik. Kisah ini berkisar tentang rahsia susu ibu dan kaitannya dalam wasiat di dalam Islam. Mari bersama kita hayati...

Kisahnya begini. Beberapa dekad yang agak lama dahulu, di sebuat hospital di Amerika, dua orang ibu telah melahirkan anak pada hari yang sama. Seorang melahirkan anak lelaki manakala seorang lagi anak perempuan.


Masalah mula timbul bila mana kedua-dua ibu tersebut mengatakan dan menuntut bahawa mereka merupakan ibu kepada bayi lelaki. Perbalahan pun berlaku. Kaki tangan hospital dan doktor yang mengedalikan kes tersebut buntu. Pada ketika itu masih belum ada teknologi penentuan DNA lagi.


Doktor Amerika tersebut bertanyakan rakan setugasnya yang berasal dari Mesir, apakah tindakan yang perlu diambil? Rakannya mengesorkan untuk dijalankan ujian darah. Malangnya ia juga menemukan jalan buntu memandangkan kedua-dua ibu tadi mempunyai kumpulan darah yang sama.


Doktor berbangsa Amerika tadi merayu bantuan dari rakannya tadi yang beragama Islam itu. Katanya tolonglah dicari jalan penyelesaian kerana dia selalu mendengar orang mengatakan bahawa Islam merupakan agama yang sempurna dan setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya yang ditunjukkan di dalam Al-Qur'an.


Doktor berbangsa Mesir tadi tergamam! Kerana sungguhpun dia seorang yang beragama Islam, namun pengetahuan agamanya amat cetek. Beliau merasa tercabar dan malu kerana tidak mengenali agamanya dengan lebih dekat. Namun beliau yakin dan pasti sememangnya pasti ada jalan keluar dari masalah ini ditunjukkan oleh ALLAH S.W.T. di dalam kitab suci Al-Qur'an.


Maka doktor berbangsa Mesir tadi mengajak rakannya doktor berbangsa Amerika berjumpa dengan seorang ulama' berbangsa Mesir juga. Setelah diceritakan dilema yang mereka hadapi, ulama' tadi menyuruh kudua-dua doktor tadi mengambil contoh air susu dari kedua-dua ibu yang mendakwa bayi lelaki tersebut adalah anak mereka. Doktor Amerika tadi pun mengambil contoh air susu kedua-dua ibu tadi dan menjalankan ujian ke atasnya. Setelah hasil ujian diperolehi mereka pergi berjumpa semula dengan ulama' tadi.


Hasil pemerhatian dari ujian susu ibu tadi didapati bahawa salah satu susu tersebut memiliki dua (2) kali ganda bahan-bahan yang terdapat dalam susu ibu seperti kalsium, zat besi dan sebagainya. Maka ulama' tadi berkata ibu yang susunya mempunyai dua kali ganda khasiat itulah merupakan ibu kepada bayi lelaki dan ibu yang satu lagi merupakan ibu kepada bayi perempuan.


Terkejut kedua-dua doktor tadi. Doktor berbangsa Amerika tadi bertanya apakah ini diajar di dalam Al-Qur'an? Ulama' tadi menjawab "YA!" Di dalam a-Qur'an telah dijelaskan bahawa anak lelaki mempunyai 2 kali ganda hak berbanding anak perempuan di dalam mewarisi harta. Susu ibu merupakan hak bagi setiap bayi yang dilahirkan. Maka ia secara fitrahnya akan menurut sebagaimana yang ALLAH S.W.T. tetapkan, di mana dua bahagian untuk anak lelaki dan hanya satu bahagian untuk anak perempuan.


Menarik bukan kisah di atas? Jadi secara fitrah ALLAH S.W.T. telah terang-terangan mengatakan tentang hukum secara tersirat. Mengapakah kita masih mempertikaikan keadilan undang-undang ALLAH S.W.T. tentang pembahagian harta pusaka? Ada di antara kita begitu lantang mengatakan undang-undang ini tidak adil dan bersifat diskriminasi terhadap wanita! Benarkah begitu hakikatnya? Tidak sama sekali! Sebenarnya undang-undang ini menjamin dan membela nasib wanita. Bagaimana?


Wanita sememangnya mewarisi bahagian harta yang sedikit berbanding lelaki. Namun bahagian yang diwarisinya itu adalah hak mutlak dirinya dan tidak untuk dikongsi bersama suami. Haram bagi suami memakan harta isteri. Sedangkan lelaki yang mewarisi harta yang lebih banyak, namun ianya untuk digunakan bagi menyara anak isteri. Wajib bagi suami memenuhi nafkah keluarga. Nah! Tidakkah undang-undang pembahagian harta pusaka di dalam Islam sebenarnya membela wanita?


Wallahua'lam...

No comments:

Post a Comment