Friday, February 5, 2010

LUASNYA NERAKAYa ALLAH Ya RAHMAN Ya RAHIM, lindunglilah dan peliharakanlah kami, kedua ibu bapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami dan semua orang Islam dari azab seksa api neraka-MU Ya ALLAH. Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurga-MU Ya ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke neraka-MU Ya ALLAH. Ampunkanlah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah dan amalan kami dengan rahmat-MU Ya ALLAH... Amin Ya Rabbal-alamin.

Mari kita berbicara tentang neraka.


Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yang dia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh Nabi s.a.w. “Mengapa aku melihat kau berubah?”

Jawabnya: “Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat ALLAH menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yang mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa ALLAH itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya.”

Lalu Nabi s.a.w. bersabda: “Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam.”

Jawabnya: “Ya. Ketika ALLAH menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyalaan dan baranya. Demi ALLAH yang mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya. Demi ALLAH yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya. Demi ALLAH yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yang disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yang ke tujuh. Demi ALLAH yang mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya. Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi, dan minumannya air panas campur nanah, dan pakaiannya potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.”

Nabi s.a.w. bertanya: “Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?”

Jawabnya: “Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.”

Tanya Rasulullah s.a.w.: “Siapakah penduduk masing-masing pintu?”

Jawab Jibrail: “Pintu yang terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yang kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat Nabi Isa a.s. serta keluarga Fir’aun sedang namanya Al-Hawiyah.

Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim.

Pintu ketiga tempat orang shobi’in bernama Saqar.

Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha.

Pintu kelima orang Yahudi bernama Huthomah.

Pintu ke enam tempat orang Nasara bernama Sa’eir.”

Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga ditanya: “Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?”

Jawabnya: “Di dalamnya orang-orang yang berdosa besar dari umatmu yang sampai mati belum sempat bertaubat.”

Maka Nabi s.a.w. jatuh pengsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala Nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali.

Sesudah sedar Nabi saw bersabda: “Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedih, apakah ada seorang dari umatku yang akan masuk ke dalam neraka?”

Jawabnya: “Ya, iaitu orang yang berdosa besar dari umatmu.”

Kemudian Nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian Nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada ALLAH untuk saekalian umatnya.

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tidak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari-KU. Tahukah kamu bahawa neraka jahanam-KU itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat

2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah

3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung

4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah

5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum

8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular

9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.

10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai

11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat.


Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159:

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah KAMI turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah KAMI terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh ALLAH dan dilaknat oleh sekalian makhluk.Mudah-mudahan dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua. Wallahua’lam.

5 comments:

 1. Alhamdulillah...
  Mmg insaf la lepas baca artikel ni.
  Saya rasa pihak kamu kena promosikan keujudan organisasi dan blog ni sebab secara peribadi saya mmg sgt kagum. lagi2 selepas membaca semua komentar yg ada. kalau ada anak, pasti saya hantar untuk program kalian. saya akan memanjangkan pada murid-murid saya. insya-Allah.
  harap tarikh program dapat dikemaskinikan sebagaimana yang saya lihat, semuanya adalah yang sudah lepas.


  Cikgu Aishah

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum Cikgu Aishah...

  Terima kasih atas komentar yang diberikan...

  InsyaALLAH dalam minggu ini juga kami akan meletakkan informasi terkini mengenai program anjuran kami...

  Buat masa ini kami sedang sibuk dengan persiapan untuk kelas bimbingan yang dijadualkan bermula bulan Mac nanti...

  ReplyDelete
 3. Saya ingin berkongsi sesuatu lanjutan dari tazkirah di atas...

  Sekiranya kita amati, amat mendalam rasa cinta Nabi s.a.w. kepada kita semua umatnya... Pernahkah kita terfikir untuk membalas rasa cinta itu dengan sewajarnya???

  ReplyDelete
 4. betul tu....
  mungkin kita tidak pernah berjumpa dgn rasul Allah itu secara peribadi, sebab itulah kecintaan kita sering goyah terhadap Rasul Allah. Maksud goyah bukan bermakna tidak percaya tetapi mudah alpa dan terlupa dgn apa yg disarankan baginda.

  saya tak sangka begitu cepat pihak TAV memberi balas balik di atas setiap komentar.
  Akhir sekali, diharap pihak TAV dapat mengemaskinikan tarikh program dalam kadar waktu yang segera....

  terima kasih

  Cikgu Aishah

  ReplyDelete
 5. Terima kasih cikgu atas sokongan yang diberikan...

  ReplyDelete