Monday, April 1, 2013

BUAT ADIK-ADIK LEPASAN SPM - INGAT ABANG & KAKAK TETAP SAYANG

Buat semua adik-adik kesayangan abang-abang dan kakak-kakak di TAV LC yang baru sahaja terima keputusan SPM...

Bagi adik-adik yang berjaya dengan cemerlang kami ucapkan setinggi-tinggi TAHNIAH!!! Sesungguhnya abang dan kakak sememangnya berbangga dengan pencapaian adik-adik. Namun harus diingati bahawa ini bukanlah kejayaan tertinggi dalam hidup adik. Ada banyak lagi onak, ranjau, cabaran, dugaan dan ujian yang bakal adik-adik tempuhi. Jangan cepat berasa puas hati dengan kejayaan hari ini. Usaha adik-adik mesti terus dipacu untuk menimba sebanyak mungkin ilmu ALLAH.

Jangan ada rasa riak dalam hati adik-adik dengan kecemerlangan yang adik rangkul hari ini. Ingat secerdik mana pun kita, sebanyak mana pun ilmu yang kita ada, ianya hanyalah amat sedikit berbanding dengan ilmu ALLAH. Ini kerana seluruh ilmu yang ada di dunia ini hanyalah ibarat setitis air di lautan berbanding dengan ilmu ALLAH.

Bagi adik-adik yang gagal memperolehi keputusan yang cemerlang, jangan berputus asa. Jadikan kegagalan hari ini sebagai pembakar semangat dan pemangkin untuk mencapai hari esok yang jauh lebih cemerlang. Pelajari kesilapan hari ini untuk membina hari esok yang jauh lebih baik. Ingat kegagalan hari ini bukanlah penamat segala usaha adik-adik.

Ini semua sudah ketentuan ALLAH. ALLAH mahu adik-adik kesayangan abang pelajari kesilapan yang adik-adik lakukan hari ini agar adik-adik terus mara dan berusaha untuk hari esok yang lebih baik dan cemerlang. ALLAH Maha Tahu inilah keputusan yang paling sesuai dengan adik-adik.

Apapun keputusan yang adik-adik perolehi, kami di TAV LC sentiasa mendoakan yang terbaik untuk masa depan adik-adik. Kami sentiasa menyokong padu setiap langkah adik-adik dalam perjuangan dan kasih sayang kami tidak akan pernah luntur mahupun berubah.

Istimewa buat adik abang, Muhammad Afif Bin Ismail, jutaan TAHNIAH dari abang kerana berjaya dengan sangat cemerlang. Abang sangat bangga dengan pencapaian adik mendapat 9A+, 1A. Moga cita-cita adik untuk menjadi seorang doktor dimakbulkan dan dipermudahkan oleh ALLAH.

Akhir kata, buat adik-adik semua serangkap lagu buat perkongsian kasih kita: -

Adikku muda remaja
Awasi bila melangkah
Wajahmu manis bak gula
Pasti ramai kan tergoda

Tidak dilarang kau bersuka
Asal tahukan batasnya
Jangan sampai adik terlupa
Harapan dan cita-cita

Ibu dan ayah menaruh harapan
Agar kau berjaya di hari kemudian

Bila tiba waktu petang
Dari sekolah kau pulang
Bergalas buku di pinggang
Siapa lihat tertawan

Adik masih bersekolah
Awas segala dugaan
Adik kan ambil periksa
Agar senang masa depan

Tumpukan perhatian dengan sepenuhnya
Serahkan selainnya kepada YANG ESA

Bila adik telah berjaya abang kan turut gembira
Tapi andai sebaliknya jangan kau rasa kecewa
Sekali adik terkandas bukan untuk selamanya
Di hati sematkan pesanan
Ingat abang tetap sayang


Selamat Berjuang adik-adik.....

No comments:

Post a Comment