Thursday, September 15, 2011

Warkah Buat Adik
Aassalamualaikum wbt
Istimewa buat tatapanmu adikku...


semoga berbahagia selalu hendaknya, dipayungi rahmat dan kasih sayang ILLAHI.

Adikku,..


Usahlah dijadikan warkah penghubung ini sebagai bahan igauan yang bakal menjauhkan kita dari mengingati Tuhan. Pertemuan dan perpisahan yang tertulis dlm persaudaraan ini hanyalah sebahagian daripada rencana Tuhan untuk menguji debur perasaan yang bergolak buat kita mengawasinya dalam penaklukan diri... Usahlah dikesalkan pertemuan sementara dunia ini. antara kita, tiada hakim yang adil selain Allah Yang Maha Bijaksana.

Adikku,..


Kita merancang, Allah juga merancang. Kadang-kala rancangan kita tercapai mungkin kerana rancangan kita itu bertepatan dgn rancangan Allah dan adakala sebaliknya.


Tapi ingatlah adikku… manusia merancang dengan cita-citanya, Allah menentukan dengan cinta-Nya. Bukankah Allah mengetahui apa yang terbaik buat hamba-hamba-Nya?

Adikku,..


Perjuangan memang pahit... Jalan bagi seorang yang bernama pejuang bukanlah yang ditabur bunga di sepanjang jalannya... Tapi bertaburan duri yang tajam.. Menikam hatinya,.. lalu dihiris dan diguris penawarnya hanya satu…cintailah Ilahi.

Adikku,..


Jangan jadikan setiap masalah sebagai penyakit. Jadikanlah ia sebagai kematangan diri. Setiap penyakit ada penawarnya, Begitu juga dengan masalah. Pasti ada penyelesaiannya. Abang/kakak bersyukur kerana dipertemukan denganmu adikku. Mungkin adik adalah antara teman yang abang/kakak cari selama ini. Dari pengenalan ini. abang/kakak dapat rasakan ada rahmat di sebaliknya. Mudah-mudahan hingga selamanya, bukan hari ini, bukan hari esok, apatah lagi hati manusia sering berubah. Semua itu terjawab pada diri masing-masing. Adik berhak memilih teman sendiri kerana hati merupakan raja dalam diri manusia...

Adikku ingatlah...


Allah ciptakan setiap kejadian semuanya sepurna. Ia berlaku dengan adil. Meskipun setiap yang baik dan buruk itu juga daripada Allah. Mungkin ada kesilapan yang kita lakukan, Allah beri kita petunjuk... Pasti ada hikmah di sebalik setiap kejadian.. Carilah hikmahnya adikku.. carilah dengan menggunakan akal bukan nafsu adikku...

Adikku,..


Inilah yang dinamakan kehidupan dunia. Jika semuanya cantik, baik, tiada cacat celanya, kita mungkin terpesong, lupa dan lalai dengan hasutan nafsu kehidupan... Tapi ingatlah adikku, akhirat nanti adalah kekal... Kesudahan kita di sana semua dinilai dari kehidupan kita di sini..

Adikku,..


Tiada salahnya kita dipertemukan untuk bersaudara kerana dalam Islam sendiri menyeru kita merapatkan tali persaudaraan. Seringkali abang/kakak panjatkan doa agar persaudaraan yang terjalin ini sentiasa dalam keredhaan Illahi. Kini, abang/kakak semakin yakin kita mampu menelusuri persudaraan ini dengan sebaiknya… Sekalung terima kasih abang/kakak hulurkan buatmu atas huluran ukhuwah yang sangat bermakna buat abang/kakak... Doa abang/kakak sentiasa mengalir dari kejauhan, agar adik dapat menghadapi kehidupan yang mendatang dengan baik.

Adikku...


Antara ketentuan yang ditulis bagi setiap insan apabila lahirnya ke dunia ialah hidupnya, ajalnya, jodohnya dan masa depannya… Mungkin banyak hikmahnya akan berada di sana. Ucaplah kesyukuran, jiwa yg tenang membawa kedamaian dan keindahan.Salam Sayang,
ABANG & KAKAK

No comments:

Post a Comment